Wegenbelasting in Spanje: hoe zit dat?

Autosnelweg Spanje

Wegenbelasting in Spanje: hoe zit dat? Als je in Spanje resideert en een voertuig bezit met een Spaans kenteken, dien je jaarlijks wegenbelasting te voldoen. Deze belasting wordt lokaal geheven en het bedrag is variabel, afhankelijk van de specifieke gemeente en het type voertuig. Hoewel er enkele richtlijnen zijn vastgesteld, verschillen de bedragen per locatie. De betaling vindt doorgaans plaats tussen maart en mei.

Zoals in meeste landen, ben je in Spanje verplicht om wegenbelasting of motorrijtuigenbelasting  te betalen. De Spaanse wegenbelasting, ook bekend als de ‘gemeentelijke belasting op voertuigen met mechanische aandrijving’, werd meer dan drie decennia geleden geïntroduceerd en draagt jaarlijks bij aan de inkomsten van de gemeenten.

Wie moet deze belasting betalen?

De betaling van dit belastingtarief rust op de eigenaar van het voertuig, dat wil zeggen de geregistreerde eigenaar. De eigenaar wordt officieel geregistreerd bij la Dirección General de Tráfico (DGT). Het is belangrijk dat je adres up-to-date is. Als dit adres verandert, dien je dit onmiddellijk door te geven om eventuele problemen te voorkomen.

Wat zijn de tarieven?

De belastingtarieven worden wettelijk bepaald op basis van het vermogen (fiscale pk’s) en het type voertuig. Elk gemeentebestuur heeft echter de bevoegdheid om deze tarieven te verhogen. Hierdoor kunnen de kosten variëren tussen steden en zelfs tussen gemeenten.

Minimumbedrag voor personenauto's:

 • Minder dan 8 fiscale PK 12,62 euro
 • Van 8 tot 11,99 fiscale PK: 34,08 euro
 • Van 12 tot 15,99 fiscale PK: 71,94 euro
 • Van 16 tot 19,99 fiscale PK: 89,61 euro
 • Vanaf 20 fiscale PK: 112,00 euro

Minimumbedrag voor motorfietsen en bromfietsen:

 • Bromfietsen: 4,42 euro
 • Motoren tot 125cc: 4,42 euro
 • Motoren vanaf 125 t/m 250cc: 7,57 euro
 • Motoren vanaf 250 t/m 500cc: 15,15 euro
 • Motoren van meer dan 500 t/m 1.000cc: 30,29 euro
 • Motoren van meer dan 1.000cc: 60,58 euro

Wat gebeurt er als ik niet betaal?

Bij het niet betalen van de wegenbelasting kan een boete van maximaal 500 euro worden opgelegd. Bovendien bestaat het risico van beslaglegging op het voertuig, vooral als de schuld aan de gemeente aanzienlijk is. Dit kan ook problemen opleveren als je het voertuig wilt verkopen, aangezien de betaling eerst moet worden voldaan.

Daarnaast is het belangrijk op te merken dat bij het uitblijven van betaling en betrokkenheid bij een ongeval, de kans groot is dat de verzekering geen vergoeding uitkeert. Het is daarom verstandig op de hoogte te zijn van alle bijkomende kosten.

Om niet-betaling te voorkomen, wordt aanbevolen om het bedrag via domiciliëring van de betreffende rekening af te schrijven. Op deze manier wordt het tarief jaarlijks automatisch betaald, zonder dat je je de vervaldatum hoeft te herinneren.

Hoe kan ik de wegenbelasting betalen?

Het is gebruikelijk dat je een brief ontvangt om de wegenbelasting te betalen, hoewel de praktijk leert dat dit niet altijd het geval is. De instantie waar je de belasting moet voldoen, varieert afhankelijk van de regio. Dit kan doorgaans een belastingkantoor zijn, maar in sommige gevallen ook het gemeentehuis. Het wordt aangeraden om bij de eerste handmatige betaling te informeren of toekomstige betalingen automatisch van je rekening kunnen worden afgeschreven. Op deze manier hoef je je de komende jaren geen zorgen te maken of naar het gemeentehuis te gaan.

Bij het aanmelden in het gemeentehuis is het ook raadzaam om je autodocumenten (Permiso de Circulación en ficha técnica), NIE-nummer en identiteitskaart bij je te hebben.

Bellen
1
Scan the code
2M-Consult
Hallo 👋
Hoe kunnen we je helpen?