Alles wat je moet weten over de ITV in Spanje: Een Gids voor Auto-eigenaren

Als je een auto bezit in Spanje, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de ITV (Inspección Técnica de Vehículos), ook bekend als de Spaanse technische keuring. Deze periodieke keuring is verplicht voor alle voertuigen om de veiligheid op de weg te waarborgen en milieunormen te handhaven. Hier is een handige gids met alles wat je moet weten over de ITV in Spanje:

De keuring in Spanje is zeker niet minder streng dan die in België. Integendeel, een importkeuring is vaak strenger omdat de auto moet voldoen aan de Spaanse normen. Zo moet een auto volledig origineel zijn, denk aan accessoires zoals een achteraf gemonteerde trekhaak, bullbar, getinte ramen, verlaging, enzovoort. Dit zijn slechts enkele voorbeelden die ervoor kunnen zorgen dat uw auto niet wordt goedgekeurd.

Wat is de ITV?

De ITV is een verplichte technische keuring voor voertuigen in Spanje. Het doel is om de staat van het voertuig te controleren en te garanderen dat het voldoet aan de wettelijke veiligheids- en milieunormen.

Hoe vaak moet ik mijn auto laten keuren?

De frequentie van de ITV-keuring hangt af van het type voertuig en de leeftijd ervan. Over het algemeen moeten nieuwe voertuigen pas na vier jaar voor het eerst gekeurd worden. Na die periode moeten ze om de 2 jaar gekeurd worden, tot de wagen 10 jaar oud is. Vanaf dat ogenblik dienen ze jaarlijks gekeurd te worden.

Controlepunten

Tijdens de ITV wordt het voertuig gecontroleerd op verschillende aspecten, waaronder remmen, verlichting, banden, ophanging, uitlaatgassen en meer. Het doel is om ervoor te zorgen dat het voertuig veilig en milieuvriendelijk is.

Hoe kan ik een afspraak maken voor de ITV?

Je kunt een afspraak maken voor de ITV bij een erkend ITV-station (ITV-station) in de buurt. Dit kan online, telefonisch of persoonlijk gedaan worden. Zorg ervoor dat je de benodigde documenten meeneemt, zoals het voertuigregistratiebewijs, de verzekeringspolis en identiteitsbewijs.

Wat als mijn auto niet slaagt voor de ITV?

Als je auto niet slaagt voor de ITV, krijg je een periode van tijd om eventuele gebreken te herstellen en opnieuw te laten keuren. Zorg ervoor dat je de vereiste reparaties laat uitvoeren voordat je opnieuw naar de ITV gaat.

Documenten

Neem deze documenten mee als u naar de keuring gaat:

  • Kentekenbewijs (permiso de circulación)
  • Tarjeta ITV: de gegevens van de laatste autokeuring in Spanje.
  • Ficha técnica: de technische beschrijving van de wagen.
  • Uw rijbewijs 
  • Identiteitsbewijs (identiteitskaart, paspoort, residencia of NIE nummer)

Tips voor een succesvolle ITV-keuring:

  • Onderhoud je voertuig regelmatig om problemen te voorkomen.
  • Controleer regelmatig de verlichting, bandenspanning en remmen.
  • Houd de benodigde documenten up-to-date en bij de hand.
  • Plan je ITV-afspraak ruim van tevoren om teleurstellingen te voorkomen.

Uw wagen, onze zorg.

Bellen
1
Scan the code
2M-Consult
Hallo 👋
Hoe kunnen we je helpen?